top of page

"Zijt gij gelukkig?"

Andreas en Emely hebben sinds augustus 2017 een relatie. Ze leerde elkaar kennen via de online-datingapp Tinder. “Ik heb dat geïnstalleerd om mij bezig te houden. Het was niet echt de bedoeling hier een vriendin mee te vinden. Maar uiteindelijk kwam ik Emely tegen en dat klikte”, zegt Andreas.

 

Andreas is een transman en wist dat hij dit niet lang verborgen kon houden. Hij zou zijn geheim ooit moeten vertellen. Met heel veel moeite heeft hij het uiteindelijk toch gezegd gekregen. “Ik ging het niet zomaar vertellen als ik niet wist dat het serieus was.” 

Met veel moeite - Andreas
00:00 / 00:00
"Ben je geboren als?"
Ben je geboren als - Emely
00:00 / 00:00

De reactie van Emely was heel belangrijk voor Andreas. Gelukkig reageerde ze dan ook heel positief.

“Ben jij gelukkig?”, was de eerste vraag die in haar opkwam. 

Ben je gelukkig - Andreas
00:00 / 00:00

Pyschologe Els Elaut benadrukt ook dat het altijd belangrijk is om er een gesprek rond te hebben. “In een gezonde relatie zal je op een bepaald moment toch iets moeten vertellen. Ook als onze maatschappij het stigma rond het transgender thema ooit aan de kant zou kunnen zetten. Een relatie met een transpersoon blijft anders dan een relatie tussen cispersonen. Zelfs wanneer je er niet of heel moeilijk zou kunnen achterkomen dat die persoon transgender is. Wanneer er gesproken wordt over een kinderwens... dat zijn zaken die niet altijd evident zijn. En als je jarenlang niets zegt en dan plots wordt het ontdekt, is er een enorme vertrouwensbreuk.”

 

Na het gesprek over Andreas zijn verleden, is het koppel samen meer informatie beginnen opzoeken. “We keken samen een documentaire over hetzelfde dat ik heb meegemaakt. Op die manier kon ze dan vragen stellen zonder dat ik het zelf allemaal moest uitleggen, want dat doe ik niet graag”, legt Andreas uit.

 

Andreas vindt het belangrijk dat Emely bij zijn transitie wordt betrokken. Zo gingen ze ook samen naar het UZ in Gent toen Andreas verschillende doktersafspraken had. “We zijn samen naar de psycholoog geweest. Dat helderde ook weer een paar vragen voor mij op”, aldus Emely.

 

Waarom sommige mensen geen relatie willen beginnen met een transpersoon, weet Andreas niet goed. Alleen op vlak van kinderwens is hij zich zeer bewust dat het voor mensen een struikelblok kan zijn.

Kinderwens - Andreas
00:00 / 00:00

Ook wanneer er geen geslachtsoperatie wordt ondergaan, vindt Andreas dat er genoeg hulpmiddelen zijn om dit te doen werken.

 

Psychologe Els spreekt dit tegen: “Ik vind niet dat je kan argumenteren ‘het is toch geen probleem want er zijn nu hulpmiddelen’. Ik vrees dat dit een argument is dat niet bij iedereen zal werken. Mensen hebben ook het recht om te zeggen van ‘Ja, kan allemaal goed zijn, maar voor mij gaat dat niet werken’.”

 

Andreas heeft nog steeds niet alle operaties die hij wil ondergaan achter de rug, tot zijn spijt. Er zijn er veel en hoewel hij al redelijk ver staat in zijn medische transitie, wacht hij nog op de laatste operatie. Maar in het begin dacht Emely dat hij deze operatie al wél achter de rug had.

Geslachtsoperatie - Emely en Andreas
00:00 / 00:00
"Drie weken later misschien"

Communicatie is het geheim van Andreas en Emely's sterke relatie. “Ik houd niets geheim over mezelf en dan volgt de rest ook al makkelijker.” 

Communicatie - Andreas
00:00 / 00:00

Robin

"Ik ga hem ook moeten pijn doen en dat wil ik niet"

Kate

"De reactie op mijn coming-out bij potentiële partners zijn 75% negatief en 25% positief"

Wie wat waar?

Cis? Trans? Wat?

bottom of page