top of page

“De reacties op mijn coming-out bij potentiële partners zijn 75% negatief en 25% positief.”

Kate (27) is een biseksuele transvrouw. Ze staat al ver in haar transitie en heeft ook een vaginoplastie ondergaan. 

 

Nu is ze al enkele maanden gelukkig samen met een cisgender vrouw, maar daarvoor had Kate het niet altijd even makkelijk met daten. Voor haar coming out identificeerde ze zich zelfs als aseksueel omdat alles wat met seksualiteit te maken had moeilijk was. Toen ze begon te daten, is ze zowel voor als na haar vaginoplastie vaak afgewezen.

* In de volgende video gebruikt Kate de term 'pre-op', hiermee bedoelt ze 'pre operatie' oftewel voordat ze een geslachtsoperatie had ondergaan.

'Post-op' is dan na een operatie te hebben ondergaan.

Ook psychologe Els Elaut ziet dat transpersonen vaker worden afgewezen wanneer zij (nog) geen operatie hebben ondergaan. “Dat is een tip die cisgender personen absoluut moeten krijgen, denk ik. Kijk even voorbij het lichaam, probeer die persoon te leren kennen voor wie ze zijn en probeer daarna pas een mening te vormen of je er wel of niet mee verder wil.”

 

Toch snapt Kate de negatieve reactie van sommige cispersonen wel. “Mensen staan er meer voor open als je zegt dat je een operatie hebt gehad. Omdat het voor hen ook makkelijker is om je lichamelijk in een toekomstperspectief te plaatsen want het wordt niet moeilijker, het wordt eenduidiger. Ik sta zelf ook een beetje weigerachtig tegenover daten met transgenders, zeker als ze pre-op zijn. Die persoon heeft nog heel veel waters te doorzwemmen en dat weet ik vanuit persoonlijke ervaring.”

 

Maar ook na Kates operatie hadden sommigen het nog lastig met het feit dat ze transgender is. Al snel kreeg Kate het gevoel dat ze van slechte date naar slechte date ging en verloor ze de hoop. “Zodra ik post-op was, had ik zoiets van ‘Wat is je probleem eigenlijk met mij en mijn zijn?’” Daarom besliste ze na een tijdje om niet meer uit de kast te komen als transgender voor het tot een eerste date kwam met een potentiële partner. 

Psychologe Els benadrukt dat die ‘talk’ heel belangrijk is. “Het enige wat je kan doen is de relatie niet heel ver laten ontwikkelen voordat je er ook maar iets van zegt. Niet omdat ik vind dat transpersonen verplicht zijn om een partner in te lichten, maar omdat er in een partnerrelatie wederzijdse openheid en vertrouwen wordt verondersteld. Als mensen jaren niks vertellen en dan wordt het plots ontdekt, dan is er zo’n grote vertrouwensbreuk en langs beide kanten zoveel schade, dat ik vind dat je daar op lange termijn slechter bij vaart dan het vroeg te zeggen, hoe hard het soms ook is.”

“Als je gevoelens hebt: go with the flow!”

Eerlijk communiceren is ook de tip die Kate geeft. “Mijn advies of redenering is dat eerlijkheid op lange termijn belangrijk is. Het is voor beide partijen moeilijk want je geeft jezelf volledig emotioneel bloot maar ook fysiek bloot aan de andere. En da’s iets waarvoor je moet kunnen vertrouwen en communiceren. Je kan zeggen ‘Je moet dit niet doen of zeggen’, maar waarom je eigen verloochenen als je een klik wil maken op persoonlijk niveau met iemand waarbij je jezelf wil kunnen zijn?”

Robin

"Ik ga hem ook moeten pijn doen en dat wil ik niet"

Andreas en Emely

"Zijt gij gelukkig?

Wie wat waar?

Cis? Trans? Wat?

bottom of page